2011. május 11., szerda

Hétköznapok

A héten eddig nagyjából minden napunk ugyanúgy telt: délelőtt előadásunk volt, délután pedig szabad időnk, igy vagy a városban sétálgattunk, bevásároltunk vagy pedig a koliban beadandót irtunk. Bár ez szerintem főleg csak rám igaz, van még bőven dolgom  az otthoni tárgyaimmal is sajnos...
Tegnap felvettem még egy német órát, az Aufbau 2-t, ahova a többiek is járnak. Na persze nem ezért... én alapból az Aufbau 1-be járok, igy azt gondolom hasznos, hogy a nehezebb csoport óráját is látogatom, végülis igy tudok fejlődni. :)
A nyelvórákon kevesebben vagyunk, igy ezek a kurzusok sokkal interaktivabbak, mint pl a grundkursok vagy vorlesungok. 
- A grundkursok esetében általában max 60 ember vesz részt az órán, igy mivel ezek kisebb csoportok, nem csak a tanár előadására épül az óra, hanem ezek inkább beszélgetősebb órák, bár ez is tanárfüggő.
- A vorlesungok esetében viszont már csak a tanár előadása van a középpontban, ezeken az órákon több száz diák vesz részt és jóformán semmilyen aktivitást nem igényel. A vorlesunghoz tartozhat még Übung, azaz gyakorlat, ahol általában feladatmegoldásokkal foglalkoznak, de ezek csak a jogi és gazdasági karon jellemzőek, nekünk egyáltalán nincs übungunk.
Ami számomra furcsa, hogy bár a németeket mindenki preciznek és pontosnak gondolja, a 8 órára kiirt előadásnál 8kor csak kb a diákok háromnegyede van bent a teremben, a tanárok pedig az utolsók között érkeznek negyed körül.... Óra végén pedig a diákok az asztalon kopognak, ezzel fejezik ki, ha tetszett nekik az óra.  

Holnap 10től lesz németem (Aufbau 1), majd 4től 6ig egy új tárgy: Deutsch, als plurizentrische Sprache (A német, mint pluricentrikus nyelv). Elég sokatmondó cim...kiváncsi vagyok:D
Este 8ra pedig óriási kocsmatúra szerveződik, még szerencse, hogy pénteken nincs órám :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése